Ajankohtaista

Rautalammin Rossien sukuseura ry. kokoontui 9.-10.7.2022 sukutapaamiseen Suonenjoella sekä Rautalammilla. Lauantain ohjelmassa oli mm. sääntömääräinen vuosikokous Vanhassa Maamiehessä Suonenjoella. Päivä huipentui juhlaillalliseen. Sunnuntaina siirryimme Rautalammin puolelle jumalanpalvelukseen Rautalammin komeaan kirkkoon. Yhdessäolo jatkui vielä kirkonmenojen jälkeen Juha Rossin säätiön vieraina.

Rautalammin Rossien suvun synnyinsijoilla vietettiin Rautalammin pestuumarkkinoita 11.-12.9.2021. Koronan aiheuttaman välivuoden jälkeen tapahtuma palasi entistä ehompana, kun juhlittiin Pestuumarkkinoiden 200-vuotisjuhlavuotta. Ensimmäiset pestuut järjestettiin vuonna 1821, ja siitä lähtien se on ollut syksyinen pitäjän väenkokous, kirkko- ja markkinapyhä. Alun perin talolliset pestasivat tapahtumassa piiat ja rengit seuraavalle satokaudelle. Nykyisin Pestuumarkkinat on edelleen kansanjuhla, mutta monipuolinen ohjelmatarjonta kattaa kaikkea mahdollista musiikista näytöksiin, esityksiin ja puheenvuoroihin.

Rautalammin Rossien sukuseura ry. oli myös Pestuumarkkinoiden tunnelmassa mukana, osana markkinahumua. Sukuseuran edustajia saattoi tavata Rossien omalla teltalla, lähellä tapahtuman päälavaa. Teltalla oli mahdollisuus tutustua kiitetyn sukukirjamme 1. osaan. Kirjan kirjoittaja Tommy Koukka oli paikalla lauantaina vastaamassa kysymyksiin sukututkimuksesta ja kirjasta. Teltalla saattoi tehdä ennakkotilauksen sukukirjan 1. osan pian otettavaan, jo kolmanteen painokseenLauantaina paikalla olivat lisäksi sukuseuran hallituksen pj Markku Rossi sekä sukututkimustyöryhmästämme rahastonhoitaja Reino Ahola.

Lauantaina päälavalla puhui Suomen Sukututkimusseuran pj Jouni Elomaa aiheesta "Maailma muuttuu ja sukututkimus sen mukana". Esityksen jälkeen Jouni, sukututkimustyöryhmämme pj, oli tavattavissa Rossien teltalla. Sunnuntaina Rossien teltalla päivystivät sukuseuran hallituksen pj Markku Rossi sekä hallituksen jäsen Suvi Rossi.

Rautalammin Rossien sukuseuran hallitus on aktivoitunut "koronavuoden lamaannuksen" jälkeen ja tavannut etäkokouksessa Teamsissa 21.3.2021 sekä siitä innoittuneena 20.6.2021 ja 29.8.2021. 

Rautalammin Rossien sukuseura ry:n entinen puheenjohtaja Jouni Elomaa on valittu Suomen Sukututkimusseuran uudeksi puheenjohtajaksi. Valinta tehtiin seuran syyskokouksessa 21.11.2020. Jouni Elomaa on toiminut Suomen sukututkimusseuran hallituksessa viimeiset kymmenen vuotta. Rautalammin Rossien sukuseura ry. onnittelee lämpimästi Jounia nimityksen johdosta! Sukuseurassamme hän jatkaa edelleen sukututkimusryhmämme puheenjohtajana. 

Vallitseva koronatilanne on vaikuttanut sukuseuran toimintaan siten, että sukuseuran hallitus ei ole päässyt kokoontumaan vuonna 2020. 

Suomen Sukututkimusseura on valinnut 15.4.2020 Vuoden sukukirjaksi 2019 HTM Tommy Koukan kirjoittaman teoksen 'Rautalammin Rossien suku osa 1. Rossit Ruotsin valtakunnassa'. Perusteissa mainitaan: 'Rautalammin Rossien suku osa 1' edustaa perinteistä sukukirjatyyppiä ja täyttää laadukkaan sukututkimuksen kriteerit, mm. lähdeviitteet on tehty esimerkillisesti. Teoksen sisältö on selkeästi rajattu ja se perustuu pitkäjänteiseen ja perusteelliseen sukututkimukseen, jossa on käytetty ansiokkaasti monipuolista lähdeaineistoa. Kovakantinen teoksen taitto on selkeä ja kuvitus onnistunut. Vuoden sukukirja valittiin 29. kerran ja kilpailuun osallistui 35 teosta. Raatiin kuuluivat Mikko Kuitula (puheenjohtaja), Eeva Hasunen, Matti Lehtiö ja Pirjo Terho. Rautalammin Rossien sukuseura ry. kiittää Suomen Sukututkimusseuraa kunnianosoituksesta ja onnittelee lämpimästi kirjan kirjoittajaa Tommy Koukkaa.

Laukaa-Konnevesi-lehdessä oli 17.10.2019 artikkeli Rautalammin Rossien sukuseuran julkaisemasta sukukirjan ensimmäisestä osasta. Artikkelin on kirjoittanut Kristiina Hurmerinta.

UUTTA! Sukukirja-alasivu!

Rautalammin Rossien sukuseura ry. kokoontui sukutapaamiseen 20.-21.7.2019, ja tapaamispaikkana toimi toistamiseen Hotelli Revontuli Hankasalmella. Tapaamisen kohokohta oli sukukirjamme ensimmäisen osan julkistaminen. Lauantain sääntömääräisessä kokouksessa seuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Markku Rossi Kuopiosta. Sukuseura kiittää lämpimästi nyt väistynyttä puheenjohtajaa Jouni Elomaata yhdeksän vuoden puheenjohtajuudesta! Perinteisen iltajuhlan lisäksi lauantain ohjelmassa oli opastettu retki Konneveden kirkkoon ja kotiseutumuseoon, piipahdettiinpa Rossinkylän maisemissakin. Sunnuntaina osallistuimme totuttuun tapaan jumalanpalvelukseen, tällä kertaa Rautalammin kirkossa. Sukuseuran jäseniä avusti messun toimittamisessa. Kirkonmenojen jälkeen tutustuimme Juha Rossin säätiöön Mattilan tilalla. Juha Rossin säätiölle luovutettiin sukuseuran pöytästandaari. Iltapäivällä vapaaehtoisille oli niin ikään tarjolla tutustuminen Etelä-Konneveden kansallispuistoon Autere-laivalla. Kiitos kaikille mukanaolleille ja erityiskiitos järjestelyissä ahkeroineille!

Sukuseuran jäsen! Muistathan ilmoittaa jäsenvastaava Suvi Rossille osoitteen- ym. tietojen muutoksesi!

Sukuseuran jäsen voi halutessaan tilata pöytästandaarin tai lipputankoon vedettävän isännänviirin, joissa on sukuseuran vaakuna. Tilaukset voi osoittaa rahastonhoitajallemme Reino Aholalle (ks. Yhteystiedot-alasivu). Erotuksena tavalliseen pöytästandaariin hallituksen huomionosoituksena jaettavassa standaarissa on nimikoitu laatta järjestysnumeroineen.

Rautalammin Rossien sukuseura ry:n puheenjohtaja Jouni Elomaa täytti 50 vuotta maaliskuussa 2018. Huhtikuisessa Helsingin-kokouksessaan sukuseuran hallitus muisti puheenjohtajaamme sukuseuran pöytästandaarilla nro 7. Tilaisuuden protokollaan kuului hallituksen varapuheenjohtajan Matti A. Rossin onnittelupuhe sekä päivänsankarin kukittaminen.

Rautalammin Rossien sukuseura ry:n sukujuhla ja -kokous pidettiin Leppävirralla 2.-3. heinäkuuta 2016. Paikkana oli upea, monitoiminen hotelli Vesileppis, paikalle saapui mukava määrä Rosseja läheltä ja kaukaa - ja sääkin oli enimmäkseen mitä mainioin. Sukutapaamisesta kerrottiin tarkemmin marraskuun 2016 jäsenkirjeessämme.

Sukuseuran pöytästandaari nro 6 on luovutettu kansanedustaja Markku Rossille maaliskuussa 2016 tämän 60-vuotissyntymäpäivien yhteydessä Kuopiossa.

Rautalammin Rossien sukuseura ry:n jäsenet kokoontuivat sukukokoukseen ja sukujuhlaan 6.-7.7.2013 Jyväskylässä. Sukutapaamisen pitopaikaksi oli valittu Hotelli Alba. Lauantain ohjelmaan kuuluivat sukutori, lounas seisovasta pöydästä, sukuseuran sääntömääräinen vuosikokous, lähivesiristeily s/s Suomella sekä iltajuhla illallisineen. Sunnuntaina osallistuttiin jumalanpalvelukseen Kuokkalan kirkossa sekä laskettiin seppele sankarihaudoilla Vanhalla hautausmaalla.

22.10.2011 sukuseuran hallituksen kokouksessa puheenjohtaja Jouni Elomaa luovutti sukuseuran pöytästandaarin nro 5 sukuseuran entiselle puheenjohtajalle Matti Rossille 75-vuotispäivän merkeissä.

Sukuseuran pöytästandaari nro 4 on luovutettu sukuseuran ensimmäiselle puheenjohtajalle Yrjö Rossille.

Sukututkimustyöryhmä jatkaa toimintaansa. Suurena tavoitteena on saada aikaan sukukirja. Perustietoa sitä varten on olemassa 1600-luvulta lähtien, mutta sitä on täydennettävä ja tarkistettava virheiden ja väärintulkintojen karsimiseksi. Tärkeätä on myös julkaisua varten ja muutenkin suvun tietojen syvällisemmäksi kartoittamiseksi saada kokoon valokuvamateriaalia ja eri muodoissa kuvausta siitä, miten sukumme jäsenet ovat eläneet ja olleet. Tarkoituksena on myös yhteydenpitomme ja toimintamme jäsentämiseksi pyrkiä organisoimaan eri sukuhaaroittaista työskentelyä. Materiaalia voi lähettää sukututkimustyöryhmän jäsenille (ks. 'Yhteystiedot'-alasivu).

Rautalammin Rossit sukuseura ry:n sukukokous ja sukujuhla järjestettiin 3.-4.7.2010 Rautalammilla Korholan kartanossa. Helteiseen viikonloppuun oli ilmoittautunut 57 sukuseuran jäsentä.

Lauantain ohjelmassa oli lounas, varsinainen vuosikokous ja sukututkimuksemme esittelyä. Puheenvuoroja sukututkimuksesta käyttivät kirkkoherra Raimo Jalkanen, sukututkijamme Tommy Koukka sekä sukurekisterin ylläpitäjä Reino Ahola. Oili Marski Korholan kartanosta kertoi kartanon historiasta.

Sukututkimustorilla saattoi käydä tutkimassa omia juuriaan ja päivittää omia tietojaan sukurekisteriin. Juha "Hunaja-Jussi" Rossin juontamaan iltajuhlaan kuului illallisen lisäksi Rautalammin kunnanjohtajan Risto Niemelän, kansanedustaja Markku Rossin sekä Juha Rossin säätiön hallituksen varapuheenjohtajan Kyösti Markkasen puheenvuorot. Sukuseuran pöytästandaari nro 3 luovutettiin Rautalammin kunnalle. Pekka Rossin kokoama rautalampilainen kvartetti lauloi ja suonenjokelainen harrastelijateatteri liikutti juhlaväkeä. Sukukokouksessa valittu uusi seuran hallitus järjestäytyi, uusi kokoonpano on nähtävissä 'Hallitus'-alasivulla.

Sunnuntaina oli vuorossa jumalanpalvelus Rautalammin kirkossa. Kukkaiskirkossa saarnasi lääninrovasti, runoilija Risto Kormilainen. Hannes Rossi ja Matti A. Rossi osallistuivat tekstinlukijoina. Jumalanpalveluksen jälkeen laskettiin kukkalaite sankarivainajien muistomerkille ja nautittiin kirkkokahvit kirkkopuistossa. Halutessaan sai osallistua myös kirkkokonserttiin, jossa esiintyivät bassobaritoni Jussi Merikanto, mezzosopraano Emriikka Salonen ja pianisti Matthias Veit. Kiitos kaikille sukukokoukseen ja sukujuhlaan osallistuneille!

 

Rautalammin Rossien sukuseuralle on perustettu seuran hallituksen mandaatilla ryhmä Facebookiin. Toivomme sinnekin yhteydenottoja ja vilkasta keskustelua. 

Pöytästandaari nro 2 on luovutettu Maija-Liisa Isakoville kiitoksena mittavasta työstä sukututkimuksessa ja sukutietojen kokoamisessa sekä työstä sukuseuran hyväksi.

Rautalammin Rossien vaakuna on otettu käyttöön, ensin pöytästandaareina sekä jäsenkirjeen tunnisteessa. Vaakunaa esiteltiin edellisessä sukuseuran kokouksessa Hankasalmella. Suurkiitos Veli-Matti Rossille, joka suunnitteli vaakunan asiantuntevasti. Pöytästandaari nro 1 luovutettiin Veli-Matti Rossille kiitoksena tästä työstä sukuseuran hallituksen kokouksessa 25.10.2008 Jyväskylässä. Suvun jäsenen pitää neuvotella vaakunan käytöstä sukuseuran hallituksen kanssa, joten ilman hallituksen hyväksyntää vaakunaa ei saa käyttää omiin tarkoituksiin.