Keskustelu

kirsi VäisänenViktor Juhonpoika Rossi2.9.2013 17:21
hei.
Kysyisin kuuluuko mummini isä Viktor Juhonpoika Rossi (synt.12.51872, kuollut 24.4.1933 Viitasaari) Rautalammin Rosseihin?

Ilpo RossiRe: Viktor Juhonpoika Rossi30.9.2013 12:32
Moi Kirsi!
Mummisi isä Viktor Juhonpoika Rossi kuuluu Rautalammin Rosseihin, sen Viitasaaren haaraan seuraavasti:
Hän syntyi Johan Emmanuel (Juho) Rossin perheeseen kahdeksantena lapsena 5.12. 1872 ja kuoli 24.4. 1933 Viitasaarella, arvattavasti "selän takana" eli Viitasaaren Permosmäellä, Kimingillä tai Suovanlahdella. Sinulla saattaa olla tästä tarkempaakin tietoa. Hänen äitinsä oli Maria Adamintytär (os. Weid), joka kuoli jo 1.11. 1876 eli Viktori jäi alle nelivuotiaana orvoksi. Isä Johan Emmanuel meni uudelleen naimisiin Fredrika os. Tarvaisen kanssa 13.4. 1895 jolloin Viktor oli jo 23-vuotias nuorimies. Minun sukuhaarani polveutuu saman perheen esikoispojasta Johanista, joka syntyi 9.5. 1857 eli oli 14-vuotias nuorimies Viktorin syntyessä.
Viktorin ja Juhon isä Johan Emmanuel muutti oman isänsä Kaapon (Gabriel) ja siskonsa kanssa Saarijärveltä Viitasaarelle.
Siskon Anna Marian (Maja) kuoleman - hän kuoli Viitasaaren Vuorilahdella lapsivuotiseen mutta syntynyt poika jäi eloon - jälkeen 13.1. 1849 perhe tavallaan hajosi: Johan Emmanuel lähti ruotusotilaaksi ja isä Gabriel palasi tiettävästi takaisin Hankasalmelle, "missä lienee kuollut" kirkonkirjojen mukaan.
Johan Emmanuel Rossi käytti myös sukunimeä Spjut (keihäs), jonka nimen hän sai arvatenkin ruotusotilaana ollessaan. Palattuaan takaisin hän tuli Haapaniemen Kankaanpäähän - Kankaanpään talo on nykyäänkin Kimingin Ronttosissa - ja tämän vielä nykyäänkin toimivan maalaistalon maille Lintumäkeen rakensi Emmanuel pesueelleen torpan. Lintumäki oli Erottajaa vastapäätä tien toisella puolen oleva matala kunnas. Voidaan sanoa, että Johan Emmanuel Rossi lapsikatraineen on ensimmäinen Viitasaarien Rossi. Joku veljeksistä (mahdollisesti esikoispoika Johan) rakensi Kiminkijärven rannalle Harjun talon, jossa puolestaan minun vaarini Pertti (Heribert) syntyi.
Tästä taaksepäin Viitasaren Rossien sukujuuret yhtyvät Rautalammin Rossien sukuun Konneveden ja Hankasalmen maisemissa, jonne 1630-luvun lopulla ilmestyi Brusius (Ambrosius) Rossi. Ambrosius sai 1640 asuttavakseen kruununtorpan ja toimi kruununvoutina asuen nykyisen Jokelan talon tienoilla Liesveden ja Ukonjärven välissä.
Jos näistä tiedoista oli iloa ja hyötyä niin pidetään yhteyttä
Ilpo Rossi
ilporossi5(at)gmail.com

Kirsi VäisänenRe: Viktor Juhonpoika Rossi6.10.2013 20:49
Hei.
Kiitos vastauksestasi johon olit liittänyt mukaan paljon mielenkiintoista tietoa Viktorin perheestä.:)

Kirsi VäisänenVastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: