Keskustelu

Markku J. RossiDingwall / Skotlanti , ja Joutsa...10.4.2012 11:01
Vaasaan tuli kauan sitten Ross-nimisiä ihmisiä, ja heidän
sukunsa luultavasti sammui 1800-luvulla. Tosin meidän esi-isiimme liittyy kyllä maininta " Rossi Sicainen". Ottakaa siis huomioon, että Siikainen on vähän Vaasasta etelään.

Turkuunkin on kai saapunut Ross-ihmisiä ulkomailta. Näiden ihmisten alkuperä saattaa olla Ross-klaani Skotlannista. He joutuivat siellä sisällissotaan jotain Mc-klaania vastaan ja olivat yhdellä hetkellä alakynnessä. Ross-klaani vaikutti ( ja vaikuttaa ! ) Dingwall-nimisen pikkukaupungin seudulla. Ambrosiuksen seurueessa 1640 ollut Dordi lienee lyhennelmä etunimestä Dorothea. Eipä kovinkaan suomalainen nimi.

Asiasta kolmanteen. Olin juuri yhteydessä Accenturen johtajaan Mika Rossiin, joka kertoi että heidän kantatilansa on Joutsan Uimaniemessä, ja on ollut siellä kauan. Mutta kuinka kauan? Kummasta on mahdollisesti muuttanut väkeä kumpaan ? Itse olen Rautalammin ruotumies Matts Rossin jälkeläinen.

Markku J. RossiRe: Dingwall / Skotlanti , ja Joutsa...25.5.2012 10:18
Lisätietoa : Se sota, josta olisi voinut tulla pakolaisia Ruotsin valtakuntaan, oli sota Rossin ja McKay/Sutherland-liittoutuman välillä. Rossit jäivät alakynteen 1490-luvulla.

Rossin piirikunnassa on Dingwall-niminen kaupunki, mutta Rossin varsinaisen linnan nimi on Balnagown.

Tässä tietoa :

Balnagown Castle is located beside the village of Kildary in Easter Ross, part of the Highland area of Scotland. There has been a castle on the site since the 14th century, although the present building was remodelled in the 18th and 19th centuries. Balnagown is the ancestral home of the Chiefs of Clan Ross, although since the 1970s it has been owned by the Egyptian-born businessman Mohamed Al-Fayed. The castle is protected as a category B listed building, and the grounds are included on the Inventory of Gardens and Designed Landscapes in Scotland, the national listing of significant gardens.

Ilpo RossiRe: Dingwall / Skotlanti , ja Joutsa...30.9.2013 12:56
Olen teettänyt isänpuoleiseen taustaani liittyvän DNA-tutkimuksen (DNA-Familytree) ja ensimmäisenä sen teettäneenä myös suvun kantaisä (Brusius) Ambroisius Matinpoika on merkitty kantamaan samaa sukutaustaa kunnes toisin todistetaan. Kuulun ns. N-haplo-ryhmään ja samaa läheistä geeniperintöä löytyy kyllä myös Tanskasta ja myös Brittein saarilta. Nämä yhteydet näyttäisivät liittyvän aikaan ennen 1000-lukua, siis mm. sen aikaiseen esim. Viikinkien liikkumiseen. Erityisen paljon yhteyksiä löytyy Ruotsin ja Norjan rajaseuduilta ns. suomalaismetsistä.
Rossi sukunimenä on perua 1600-luvulta; kielitoimiston mukaan sukunimi olisi johdettu Ambrosius-nimestä, mutta voi liittyä vaikkapa kolmikymmenvuotiseen sotaan - saksankielessä ratsukko on kieliasultaan das Ross: jos Brusius Mattson oli mukana ruotusotilaana tai hevosen kanssa kolmikymmenvuotisessa sodassa, voisi hyvinkin olla mahdollista että Rossi-nimi sai vahvistusta tästä taustasta. Historiantutkimuksen tehtävänä on näyttää tällaiselle hypoteesille vihreää tai punaista valoa. Myös kruununtorpan saaminen saattoi olla palkkaa sotaretkeltä - olihan "hacka på och lita på" (hakkaa päälle ja luota että saat oman torpan sodan jälkeen) juuri se palkitsemistapa jota Kustaa II Adolf käytti.
Rossi-nimen periytyminen Skotlannista tai Italiasta ei näytä oman DNA-taustani kannalta todennäköiseltä - juuret viittaavat keskiselle Venäjälle ja - kun vuoisituhansista puhutaan - Siperiaan, Altain seuduille ja lopulta kaukana, kaukana menneisyydessä Afrikkaan...

Markku J. RossiRe: Dingwall / Skotlanti30.9.2013 14:00
Mielenkiintosta !

Mistä lähteestä on tullut lisämääritys " Matinpoika " ?

Seuraavalla harrastesivulla on juttua suomalaisten haploryhmistä :

http://kurrinsuku.net/7 .

Se, että Ambrosiuksen seurueessa oli Dordi eli Dorothea,
voi ehkä sopia tuohon Mattsson-skenaarioon... Valtakunnan Rautalammin suurpitäjän veronkantajan on täytynyt osata sekä suomea, että hallintokieli ruotsia.

Muuten, Skotlannissa Ross-sanan juuri tulee substantiivista
" linnamäki / linnavuori " .

Markku J. Rossi , M:li

Ilpo RossiRe: Dingwall / Skotlanti , ja Joutsa...30.9.2013 18:19
Markku J. Rossi, uskoisin sukuseuran tutkimusryhmän osaavan vastata kysymyksiisi sekä Brusius Matinpojan Matti-yhteydestä sekä Dordin taustoihin liityviin asioihin.
Haploryhmä on todella mielenkiintoinen ja on mahdollista että äidin puolelta afrikkalaisperäisellä henkilöllä, tässä tapauksessa miehellä on N-haploryhmä.

Markku J. RossiRe: Dingwall / Skotlanti , ja Joutsa...30.1.2017 9:37
I studied the Ross clan for maybe 4 hours because I happen to like Celtic music, like " Mull of Kintyre " and the simple melodies used by Status Quo ( the lead singer is Francis Rossi ).

DennisdicГде купить в Украине Женские часы18.7.2017 0:25
Женские швейцарские часы