Keskustelu

Tytti ViinamäkiMouhijärven Rossit26.9.2009 23:56
Ambrosius Juhonpoika Rossin talosta Selkeeltä löytyy jo käräjiltä 1553. Mouhijärvi ja Sastamala ikiaikaista asuma-aluetta myöskin. Onkohan Rautalammin Rossi uudisasukas Sastamalasta?

Terveisiä Pomarkusta RosseiltaRe: Mouhijärven Rossit24.11.2009 10:34
Tämä sama tuli mieleeni. Itse asiassa ensimmäiset tiedot Mouhijärven Yliskallon Rosseista läytyy vuodelta 1540. Silloin mainitaan Heikki eli Henric joka oli muohijärven Rossien ensimmäinen isäntä. (ainakin alla mainittujen linkkien perusteella) Talon 11 isäntä lähtikin sitten Pomarkkuun Isännöimään Pomarkun Rossin tilaa vuonna 1689->. kannattaa käydä katsomassa seuraavat linkit ja käyttää sanahakua rossi http://users.utu.fi/~isoi/talot/mouhijar.htm
http://www.narc.fi/suvanto/sivut_0191-0362_YLA-SASTAMALA_ELI_KARKKU.pdf

Markku J. RossiRe: Mouhijärven Rossit11.11.2017 23:40
Nyt 8 vuoden jälkeen kiitän teitä näistä viesteistä. Tutkin Mouhijärven asioita ja löysin Matts Bertilsson Rossin ( 1643 Yliskallo ) joka siis lienee esi-isäni.

Yli-Rosien jälkeläinenRe: Mouhijärven Rossit9.7.2018 18:30
Hei! Sattuuko kukaan tietämään, ovatko Hyynilän Rossit, Yliskallon Rossit ja Suodenniemen Rosit olleet alunperin samaa sukua?
Missä on mahtanut olla ensimmäinen talo, kun kaikki kyseiset Rossit ovat ilmeisesti jo 1500-luvulta?

Markku J. RossiRe: Mouhijärven Rossit12.7.2018 16:37
Päättelin, että Mouhijärven Rossit lähtivät Suodenniemen Rossin tilalta. Kun muuttivat Mouhijärvelle, alkoivat käyttää lähtötilansa nimeä. Kirkonpenkkipaikkaluettelossa on sekä Kittilän Rossi että Yliskallon Rossi. Nämä kaksi liittyvät toisiinsa myös Siikaisten Otamon erämaan käytön kautta (1639). Siitä huolimatta vanhempi nimi lienee Kitt, Kitti tai Gitt. Tilan nimi Rossi on todennäköisesti pyhimyksen Ambrosius mukaan. Tai sitten saksan sana das Ross. Hyynilää en ole tutkinut.

Markku J. RossiRe: Mouhijärven Rossit13.7.2018 10:46
Kun Mouhijärven Rossit menettivät väliaikaisesti Yliskallon 1639, muutti Ambrosius Keski-Suomeen neljännesmieheksi. Sukunimikirjassa nimi on Rossi Sicainen. Siikaisissa oli Kittilän ja siis myös Suodenniemen Rossin erämaa. Joten Suodenniemi oli antanut varmaan erämaamökin Mouhijärven käyttöön asuntopulassa. Siikainen sitoi sukuhaarat yhteen.

Yli-Rosien jälkeläinenRe: Mouhijärven Rossit15.7.2018 18:33
Kiitos mielenkiintoisista tiedoista! Tiesin, että Suodenniemellä ensimmäinen isäntä olisi ollut Lars Kitti, mutta en ole saanut selvitettyä hänen sukulaissuhteitaan. Ensimmäinen varma oman sukuni isäntä on vasta Lars Persson vuonna 1635.

Kävin viime viikolla Suodenniemellä katsomassa Yli-Rosin talon paikkaa. Mikäli oikeassa paikassa olin, talon paikka on nykyisen koulun pihamaalla. Yli-Rosin tilahan myytiin v.1938 Nokia Oy:lle.

Markku J. RossiRe: Mouhijärven Rossit19.7.2018 14:37
Adoff Kittinsson oli asiantuntijana kylien välisessä rajan vedossa jo 1392 ! Kansallisarkistossa on pergamentti siitä. Kyllä Kitt, Kitti, Gitt, Kittin tai Kristofer taitavat liittyä varhaiskeskiajan esi-isiin. Käyn 22.7. Saksan tilalla, joka on Ali-Rosin maalla. Koulun lähellä on vieläkin Rosintie.

Yli-Rosien jälkeläinenRe: Mouhijärven Rossit19.7.2018 18:11
Hei Markku! Me yritimme myös käydä Saksan talossa, mutta siellä ei ollut silloin ketään kotona. Kerrothan, jos saat jotain uutta tietoa?! Pihassa näytti olevan upea, vanha ulkorakennus.

Uskomatonta, että Kiteistä löytyy tietoa niin vanhalta ajalta! Olisi kyllä hienoa tietää, ovatko he olleet sukua myöhemmille Roseille, mutta sitä tietoa tuskin on enää olemassa.

Oikein hyvää Suodenniemen reissua sinulle!

Markku J. RossiRe: Mouhijärven Rossit22.7.2018 7:56
Kirja Sastamalan historia 2 liittää yhteen Kittinssonin ja Rosin tilan.
Sama kirja yhdistää Rosin tilan Siikaisten Otamon erämaahan.
Mouhijärven Henric Rossi (1540) on melko varmasti Rosin tilalta.
Henricin jälkeläistä Ambrisiusta luonnehdittiin nimellä Rossi Sicainen 1639,
kun hän otti viran Keski-Suomesta. Rosissa asuneet Kitit olivat
varmaan tarjonneet eränaamökkiä sukulaisilleen Mouhijärven Rosseille, kun
näillä oli asuntopula 1639.

Yli-Rosien jälkeinenRe: Mouhijärven Rossit30.7.2018 9:45
Kiitos taas tiedoista! Pitääpä laittaa tuo kakkoskirja ostoslistalle, kun minulla on vain kolmas osa.
Mahtavatko olla muinaiset Kitit saamelaisia ja samaa sukua pohjoisessa nykyisin asuvien Kittien kanssa...
Miten Suodenniemen reissu meni?

Markku J. RossiRe: Mouhijärven Rossit7.8.2018 8:56
Nimi Kitti on ollut ensin länsi-Pirkanmaalla, ja vasta luokkaa 500 vuotta myöhemmin Suomen Lapissa. Sitä ovat käyttäneet etelässä ruotsinkieliset. Kuten Adoff Kittinsson. Joten todennäköisimmin Kitt on lyhennys katolisen kirkon pyhimyksen Kristofferin nimestä. Englantilaiset muuttivat Santa Kristofferin saaren nimen Saint Kittsiksi ! Vähemmän todennäköisesti Kitti tarkoittaa lähi-idän sivistyskansaa heettiläiset ( chittim ). Suodenniemellä Helavuorten pariskunta otti vastaan 22.7. He omistavat Saksan eli Ali-Rosin tilan. Oli hyvä vierailu. Kävin myös Mouhijärven Yliskallon entisen sotilaspuustellin ympäristössä. Siellä oli wanha kiviaita ja kivinen portinpylväs.

TutkiskelijaRe: Mouhijärven Rossit15.1.2019 23:04
Tietojeni mukaan Rossin tila on juuri tuo Yliskallon rannoilla ollut sotilaspuustelli. 1540-43 ensimmäinen isäntä oli Henric. Talo oli kirjurin puustelli ja myöhemmin sotatuomarin puustelli. Tilan historiiaan sekaantuu aatelinen Enholm joka järjesteli ruotujakolaitosta. Hän otti tilan katselmuskirjurin virkataloksi 1600-luvun loppupuolella Silloisen isännän Enholm järjesteli silloin vielä omistuksessaan olleelle tilalle Pomarkkuun 1689 syntyi sitten syntyi Rossin tila. Pomarkkuun lähteneen Isännän veli jäi Mouhijärvelle lampuodiksi.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: