Keskustelu

Tommy KoukkaRautalammin Rossien alkuperä3.12.2018 20:19
Tällä keskustelupalstalla on ollut keskustelua Rautalammin Rossien alkuperästä. Sukumme kantaisä oli Brusius Matinpoika Rossi, josta löytyy asiakirjamerkintöjä ajalta 1637-1674. Hänen syntymänsä ajoittunee 1610-luvulle. Rautalammin (nyk. Konnevesi) Kärkkäälän kylään hän ilmaantuu 1630-luvulla. Rautalammilta hän ei ollut lähtöisin, vaan tuli jostakin muualta. Varhaisimpiin hänestä kertoviin asiakirjalähteisiin nimi on kirjoitettu muotoihin Ambrosius Kaipainen, Rossi Kaipainen ja Brusius Matinpoika. Etunimi Ambrosius on siis kirjoitettu myös muotoihin Brusius ja Rossi. Sukunimi Kaipainen jäi sittemmin pois ja esi-isämme nimi kirjoitettiin muotoon Brusius Rossi. Etunimestä tuli siis sukunimi. Eri puolilla Suomea on Rossi-nimisiä sukuja, joilla ei ole sukututkimuksessa todettu olevan yhteyttä Rautalammin Rossien kanssa. Rautalammin Rossien alkuperäinen sukunimi oli siis Kaipainen. Tähän mennessä tehtyjen tutkimusten perusteella todennäköisimmin Rautalammin Rossit polveutuvat Pieksämäen Tikkalanmäen kylän Kaipaisten suvusta. Brusius Rossin elämänvaiheista ja tutkimustuloksista hänen taustaansa liittyen kerrotaan tarkemmin Rautalammin Rosseista tekeillä olevassa sukukirjassa, joka valmistunee kesällä 2019. Sukukirja sisältää Brusius Rossin jälkeläiset 1600-luvulta 1800-luvun alkuun eli ajalta, jolloin Suomi oli osa Ruotsia. Kirjassa on katsaukset Suomen muihin Rossi-sukuihin ja Pieksämäen Tikkalanmäen Kaipaisten sukuun.

Tommy Koukka, Rautalammin Rossien sukukirjan kirjoittaja

Markku J. RossiRe: Rautalammin Rossien alkuperä4.12.2018 11:06
Hyvä, että kirja on tekeillä. Etenkin kiinnostavat kaunokirjoitetut nimet Kaipainen, ja niiden tulkintavarmuus. Voi olla, että juuri nämä nimet on aikaisemmin tulkittu muotoon Sicainen. Jos Kaipainen pätee, silloin Kaipainen otti vaimoksi Dorothean ja Ambrosiuksen pojantyttären nimeksi laitettiin Judith ! Kirja on tervetullut ilmestyessään !

Harri SaastamoinenRe: Rautalammin Rossien alkuperä12.4.2019 11:10
Kaipaiset ovat dna-testauksella eri sukua, R-M269 kuin Rossit N-M178? Muistaakseni jossakin Huittinen - Sastamala alueella olen törmännyt myös Kaipaisiin vanhoissa lähteissä. Olisiko kuitenkin mahdollista, että Brusius olisi kirjattu talon mukaan Kaipaiseksi?

Harri SaastamoinenRe: Rautalammin Rossien alkuperä19.9.2019 20:50
Tässä linkkejä Brusiukseen.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12291000 1635 Brusius Matinpoika

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=20667407 1637 Brusius Sikainen

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13564716 1639 Brusius Kaipainen

Kun en ole nähnyt Tommy Koukan tutkimusta enkä tiedä mitkä on perustelut Kaipaisen alkusuvun merkintään olisi mukava saada perusteluja. En kiistä kenenkään tutkimustuloksia, mutta olen itse tullut sille kannalle että alkukoti olisi Mouhijärvellä. Näin on muutamat muutkin päätelleet. Aiemmassa viestissäni ihmettelin mm. dna-testin tuloksia, jotka ko. suvuilla on poikkeavat.

Markku J. RossiRe: Rautalammin Rossien alkuperä7.10.2019 9:14
Rossien uudessa sukukirjassa on kappale Mouhijärven Rosseista. Sieltä näkee, että Matts Rossin pojan nimi eikä syntymävuosi eivät sovi pojan Rossinkylään siirtymiselle. Sukukirjassa ei kuitenkaan käsitellä Vaasan Ross-sukua. Sitä kannattaisi tutkia lisää. Ross-suku Vaasassa sammui 1800-luvulla. Olen spekuloinut, että Vaasan Ross on pakolaisia itä-Skotlannista. Siellä 1300-luvun lopussa oli Ross-klaani vastaan 3 muuta klaania, ja Ross hävisi tappelun. Pakolaiset ovat saattaneet purjehtia Norjaan, ja sitten päätyä ammattia harjoittamaan Vaasaan, joka kuului Ruotsiin. On mielenkiintoista, että Siikainen on Vaasan eteläpuolella. Miten se liittyy henkilöön nimeltä Rossi Sicainen, joka tuli Rautalammin suurpitäjään ?

Muualla täällä keskustelupalstalla laitoin vuosia sitten juttuja Skotlannin Ross-suvusta sivustolle.

Erkki A TikkanenRe: Rautalammin Rossien alkuperä22.10.2019 13:20
Tuo Harrin keskimmäisen linkin Sikain on mielestäni Rasmus, ellen nyt aivan väärin nimeä tulkinnut.

Harri SaastamoinenRe: Rautalammin Rossien alkuperä22.10.2019 15:35
Erkki on oikeassa. Olen tainnut laittaa väärän linkin keskusteluun.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: