Keskustelu

Tommy KoukkaRautalammin Rossien alkuperä3.12.2018 20:19
Tällä keskustelupalstalla on ollut keskustelua Rautalammin Rossien alkuperästä. Sukumme kantaisä oli Brusius Matinpoika Rossi, josta löytyy asiakirjamerkintöjä ajalta 1637-1674. Hänen syntymänsä ajoittunee 1610-luvulle. Rautalammin (nyk. Konnevesi) Kärkkäälän kylään hän ilmaantuu 1630-luvulla. Rautalammilta hän ei ollut lähtöisin, vaan tuli jostakin muualta. Varhaisimpiin hänestä kertoviin asiakirjalähteisiin nimi on kirjoitettu muotoihin Ambrosius Kaipainen, Rossi Kaipainen ja Brusius Matinpoika. Etunimi Ambrosius on siis kirjoitettu myös muotoihin Brusius ja Rossi. Sukunimi Kaipainen jäi sittemmin pois ja esi-isämme nimi kirjoitettiin muotoon Brusius Rossi. Etunimestä tuli siis sukunimi. Eri puolilla Suomea on Rossi-nimisiä sukuja, joilla ei ole sukututkimuksessa todettu olevan yhteyttä Rautalammin Rossien kanssa. Rautalammin Rossien alkuperäinen sukunimi oli siis Kaipainen. Tähän mennessä tehtyjen tutkimusten perusteella todennäköisimmin Rautalammin Rossit polveutuvat Pieksämäen Tikkalanmäen kylän Kaipaisten suvusta. Brusius Rossin elämänvaiheista ja tutkimustuloksista hänen taustaansa liittyen kerrotaan tarkemmin Rautalammin Rosseista tekeillä olevassa sukukirjassa, joka valmistunee kesällä 2019. Sukukirja sisältää Brusius Rossin jälkeläiset 1600-luvulta 1800-luvun alkuun eli ajalta, jolloin Suomi oli osa Ruotsia. Kirjassa on katsaukset Suomen muihin Rossi-sukuihin ja Pieksämäen Tikkalanmäen Kaipaisten sukuun.

Tommy Koukka, Rautalammin Rossien sukukirjan kirjoittaja

Markku J. RossiRe: Rautalammin Rossien alkuperä4.12.2018 11:06
Hyvä, että kirja on tekeillä. Etenkin kiinnostavat kaunokirjoitetut nimet Kaipainen, ja niiden tulkintavarmuus. Voi olla, että juuri nämä nimet on aikaisemmin tulkittu muotoon Sicainen. Jos Kaipainen pätee, silloin Kaipainen otti vaimoksi Dorothean ja Ambrosiuksen pojantyttären nimeksi laitettiin Judith ! Kirja on tervetullut ilmestyessään !

Harri SaastamoinenRe: Rautalammin Rossien alkuperä12.4.2019 11:10
Kaipaiset ovat dna-testauksella eri sukua, R-M269 kuin Rossit N-M178? Muistaakseni jossakin Huittinen - Sastamala alueella olen törmännyt myös Kaipaisiin vanhoissa lähteissä. Olisiko kuitenkin mahdollista, että Brusius olisi kirjattu talon mukaan Kaipaiseksi?Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: